Echte en nep looms en elastiekjes.

Geplaatst door

DSCF8180

Op dit moment is er veel onduidelijkheid over echte en nep looms en bijbehorende elastiekjes. Ook sommige verkopers op het Nederlandstalige internet spreken hierover.

Nou heb ik wat onderzoek gedaan en ben tot de volgende conclusie gekomen:

 • Er zijn veel verschillende merken looms te krijgen!
 • Bijna alle looms worden gemaakt in China!
 • Bijna alle elastiekjes worden gemaakt in China!
 • Zowel de elastiekjes als looms worden gemaakt in dezelfde regio in China!
 • Als inkoper kun je kiezen of je de ‘standaard’ verpakking wilt of een verpakking met eigen ontwerp!
 • Als inkoper kun je ook kiezen voor een naam/merk op het product!

Maar wat is dan echt of nep?

Het eerste officiële merk is rainbow loom, de echte artikelen verkocht onder die naam hebben dit ook op hun product staan. Er worden ook artikelen zonder naam verkocht als zijnde rainbow loom en producten die dit wel op de verpakking maar niet op het product hebben staan. Dit is natuurlijk nep!

Maar als je een loom koopt waar een andere merk naam op staat is deze zeer zeker niet nep, het is gewoon een ander merk! En ook een loom zonder naam er op is zeer zeker niet nep.

Je kunt dus niet zeggen dat bijvoorbeeld ‘Rainbow loom het enige echte merk is en alle andere merken nep zijn!‘.

Vergelijk het met spijkerbroeken, zowel ‘Levi’s’ als ‘Wrangler’ zijn echte merken. Dit staat ook op het product, natuurlijk worden er ‘neppers’ verkocht als zijnde ‘Levi’s’ en ‘Wrangler’ en er worden merkloze spijkerbroeken en nog tientallen andere merken verkocht. De merkloze en andere merken zijn net zo goed echt!

Kwaliteit van de looms

Voor de meeste looms geldt dat ze er nagenoeg hetzelfde uitzien, de verschillen zijn bijna niet te zien. Ook de gebruikte materialen zijn hetzelfde en bij normaal gebruik merk je het verschil niet eens. Bovendien zijn de meeste looms compatible, dat wil zeggen dat je de onderdelen door elkaar kunt gebruiken. Verschil zit hem niet in het gebruikte plastic, maar eerder in de gebruikte mallen en verfbadjes. Maar dit is echter verwaarloosbaar!

Eventuele braampjes, uitstekende puntjes etc. die volgens sommige verkopers nog aan de loom zitten, hebben te maken met de snelheid van het productieproces. De vraag is groot en dus ook de druk om ze snel mogelijk te produceren. Overigens heb ik zelf nog geen braampje of uitstekend puntje gezien! Het heeft echter niets met de kwaliteit van de loom te maken, maar geeft aan hoe de mal er uitziet waarin de loom gemaakt is. Bekijk elk willekeurig plastic object maar eens en ergens zit er een deukje of puntje, hierdoor kwam het vloeibare plastic in de mal om jouw loom te maken.

Dezelfde regio en wellicht dezelfde fabriek

Na inmiddels zeer veel elastiekjes gezien te hebben doordat ik ze uit het buitenland gehaald heb kan ik met enige zekerheid zeggen dat bijna alle elastiekjes gemaakt worden in dezelfde regio in China. Ik heb inmiddels zeer veel verschillende merken elastiekjes in handen gehad en de kwaliteit is nagenoeg hetzelfde.  Dus ook als je ze uitrekt, iets wat je overigens alleen doet bij het maken van een armbandje!

Er wordt op internet gesproken van kleurverlies door uitrekken, nou ik kan je vertellen dat dit een fabeltje is! Alle elastiekjes zijn door en door gekleurd, door spanning er op te zetten tijdens het maken van een armbandje en deze spanning er aan het eind er weer af te halen is geen enkel armbandje verkleurd!

Ook wordt er gesproken over verschil in kwaliteit van elastiekjes. Wat mij hierover opvalt is dat er niet zozeer verschil in kwaliteit onder de verschillende merken is, maar dat dit vooral ligt aan het soort elastiekje. Zo zijn bijvoorbeeld alle glitter elastiekjes van verschillende merken hetzelfde, maar zijn bijvoorbeeld de glow in the dark elastiekjes van een totaal andere kwaliteit als de glitter elastiekjes. En ook de geur elastiekjes kun je eigenlijk qua materiaal niet vergelijken met de egale elastiekjes. Logisch eigenlijk, want deze speciale eigenschappen zorgen er voor dat je als fabrikant andere materialen moet gebruiken om de elastiekjes te maken.

Van elk merk elastiekjes tref je wel eens een dunner elastiekje of zelfs kapot elastiekje in een verpakking aan. Ook heel logisch, het hele maak proces gaat automatisch en als een grondproduct op is of je bent aan het einde van een rol siliconen rubber dan zal het laatste elastiekje misschien niet zo dik of zelfs wel stuk zijn. Als de mensen deze er allemaal met de hand uit moesten vissen zou het productieproces veel te duur worden en jouw hobby onbetaalbaar.

Zonlicht

Wat mij wel opvalt is dat elastiekjes die in de winkel in de zon gehangen hebben meer aan elkaar vastgekleefd zitten dan elastiekjes die dat niet zijn. Of dit komt door het zonlicht en of de elastiekjes geen kleur verliezen door de zon is mij nog niet geheel duidelijk. Hier zal ik de komende tijd een proef mee doen en kom ik dus op een later tijdstip op terug. Maar ik denk dat het slim is om je elastiekjes gewoon niet in de zon te leggen, het zou toch zonde zijn als ze verkleuren of verkleven…

Aantallen op de verpakking

Iets wat mij wel opvalt en door mij als zeer storend ervaren wordt zijn de aantallen op de verpakking. 300 elastiekjes of 600 elastiekjes zijn de meest gebruikte verpakkingseenheden. Maar als je ze na gaat tellen (en wie doet dat nou) dan zit er bijna altijd veel minder in. Bij een verpakking van 300 gebeurt het regelmatig dat je maar tot maximaal 270 elastiekjes komt! Is dit nep? Ja eigenlijk wel! Kijk je echter naar het gewicht dan komen de verpakkingen aardig overeen, maar qua aantal zeer zeker niet.

Ook hier valt weer op dat de afwijkingen per soort elastiekjes zijn en niet per merk. Met andere woorden, de zakjes worden gewogen en niet afgeteld in de fabriek. Het zou eerlijker zijn om het gewicht op de verpakking te zetten i.p.v. het aantal. Of de opmerking 300 stuks plusminus 10%!

Hoe weet ik dit nou allemaal?

Ook dat wil ik je wel vertellen, voor de website loomers maak ik de voorbeelden en tutorials. Ook zie ik de elastiekjes die daar binnenkomen en opnieuw verpakt worden. Bij loomers worden alle elastiekjes per 100 verpakt, handmatig afgeteld en niet gewogen dus! Ook komen er de verschillende soorten looms binnen die gebruikt worden om loom bandjes te maken en heb ik deze allemaal kunnen bekijken. Vandaar dat ik dit onderzoekje heb kunnen doen en bovenstaande conclusies heb kunnen trekken.

7 reacties

 1. Hoi,

  Met belangstelling heb ik bovenstaande gelezen. Zelf ben ik samen met mn dochter begonnen met het maken van de armbandjes en hebben we de Originele Rainbow loom gekocht. Elastiekjes heb ik er nog bij gehaald van het merk Darice “bracelet loops”. We hebben diverse kleuren, maar bepaalde kleuren hebben een sterkere geur als andere kleuren. De witte is echt vreselijk! Een soort chemische geur, beetje olie achtig. Ik heb ze geprobeerd te wassen maar de geur blijft. We hebben maar besloten ze niet meer te gebruiken, want het voelt niet goed. Nu de originele bandjes van Rainbow maar besteld en hopen dat die minder sterk ruiken. Kun je hier nog wat over zeggen? Heb je hier ervaring mee?

  Groeten,
  Harriet

 2. Beste Corina,
  Dank je wel voor je fijne en duidelijke uitleg.
  Ik heb je artikel op mijn website geplaatst, omdat er bij mijn klanten ook zoveel onduidelijkheid is.
  Ik hoop dat je dit goed vindt, ik heb je naam als bron erbij vermeld.
  Nogmaals super bedankt!!
  Een creatieve groet,
  Anita Rademaker

 3. Hallo,
  Wij hadden op een gegeven moment drie zakjes elastiekjes gehaald bij Intertoys van het merk “colorful DIY bands”. Dit waren ook hele andere soort stiekjes namelijk niet met een vlakke rand, maar helemaal rond.
  Deze bleken uiteindelijk ronduit geldverspilling te zijn. Ze knapten tijdens het maken van een armbandje al onder je handen… met soms wel vier of vijf achter elkaar of tegelijk. Dat was dus eens maar nooit meer. Ik heb meteen een klacht gestuurd naar Intertoys om eigenlijk te waarschuwen, maar het enigste wat ik als reactie kreeg, was dat ik ermee terug moest naar de winkel en ze me daar verder konden helpen…
  Naja we hadden ze allemaal al in een bak gegooid en voor die €1,50 per zakje, maar gewoon weggegooid…

 4. er zit wel degelijk verschil in. de rekbaarheid bij de een is veel groter dan bij de ander, sommige blijven groter na gebruik (uitgerekt). de een is dikker dan de ander. De kleuren geven af tijdens gebruik. ik gebruik relatief goedkope elastiekjes en weet niet of het daar aan ligt. mvg thea

Geef een reactie